Kenteken natrekken
Voer een kenteken in:
Wat is een WOK-melding?
Stel je voor, je staat zoals gewoonlijk in de file naar je werk wanneer de bestuurder achter je niet op zit te letten. Hij rijdt zachtjes tegen je achterbumper aan. De schade is niet groot, maar je bumper hangt los en hij steekt een beetje uit. Terwijl jullie langs de kant staan komt er een politieauto bij staan. De agenten stappen uit en zien de uitstekende bumper, omdat dit gevaarlijk is voor andere bestuurders krijgt de auto een WOK (Wacht Op Keuren) 2-status. Wanneer krijg je een WOK-status, en waarom heb je een WOK 2 gekregen en geen WOK 1? Wij van Autoverleden geven je alle informatie over een WOK-melding.
Wanneer krijg je een WOK-status?
Een auto zal een Wacht Op Keuren-status krijgen als deze niet meer voldoet aan de veiligheidseisen om deel te nemen in het verkeer. De RDW, de politie en zelfs de schade-expert van je verzekeraar kan een WOK-melding uitgeven. Zij kunnen twee soorten WOK-statussen geven aan een auto: WOK 1 en WOK 2. WOK 1 zal worden uitgeven bij ernstige schade, WOK 2 wordt uitgeven bij 'mindere' schade of door andere redenen waardoor de auto niet meer voldoet aan de veiligheidseisen.
WOK 1:
Auto's die betrokken zijn geweest bij ernstige ongelukken en daardoor ook ernstige schade hebben opgelopen aan de carrosserie en/of de ophanging krijgen een WOK 1-status. Een auto krijgt zeker een WOK 1-status als deze voldoet aan één van de onderstaande punten:- Dragende onderdelen van de carrosserie hebben ernstige schade opgelopen en zijn vervormd.
- Langs de carrosserie lopen balken, deze zijn zwaar vervormd.
- De deurstijlen zijn zwaar vervormd.
- Hulpdiensten hebben het dak verwijderd of deur- raamstijlen doorgeknipt.
- Tenminste één wielophanging is zwaar beschadigd.
- De auto heeft heftige brand- of waterschade opgelopen.
WOK 2:
De WOK 2-status is heel anders dan de WOK 1. Zo kan deze bijvoorbeeld worden uitgegeven na een verkeerscontrole. De agent constateert dat de auto niet meer voldoet aan de eisen om deel te nemen aan het verkeer. Hieronder staan een paar punten waardoor de auto een WOK 2-status kan krijgen:- De sluiting van de deuren, de kofferbak en/of de motorkap is niet goed.
- De ruiten hebben beschadigingen en/of zijn belemmeren het zicht van de bestuurder.
- Onderdelen van de auto steken uit en/of kunnen los raken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld losse bumpers of zijspiegels.
- De verlichting wijkt af.
Voorbeeld:
Een Subaru WRX is een populaire auto om te 'tunen'. Dit betekent dat eigenaren de auto aanpassen naar hun wensen. Zo'n beetje alle delen van de auto kunnen worden aangepast, van een nieuw stuur tot een hele nieuwe buitenkant (bodykit). Tijdens een verkeerscontrole constateert dat de politie dat de uitlaat van de auto te veel lawaai maakt en de aangepaste lichten voldoen niet meer aan de verkeerseisen. Deze auto krijgt een WOK 2 status. Er is hier dus geen sprake van schade, maar er wordt gewoonweg niet voldaan aan de eisen om deel te nemen in het verkeer.
Een WOK-status, wat nu?
Nadat er een WOK-status is uitgegeven aan de auto, mag deze niet meer deelnemen in het verkeer. Zoals de naam van de status al doet vermoeden, Wacht Op Keuren, mag de auto pas weer de openbare weg op als deze een keuring heeft gehad. De WOK-keuring wordt gedaan door het RDW. Zij controleren de volledige auto of deze voldoet aan alle eisen, er wordt hierbij bijvoorbeeld gekeken naar de uitlijning van de wielen en of de maten van de carrosserie nog kloppen met de fabrieksgegevens.
Let op: Een RDW-herkeuring is niet hetzelfde als een APK-keuring. Wil je dat de APK ook meteen wordt gedaan, dan moet je dit duidelijk aangeven bij de aanvraag van de WOK-keuring.
Let op: Omdat de auto de openbare weg niet op mag, maar toch naar de keuringslocatie moet, kun je een eendagskenteken aanvragen. Dit bewijs is één dag geldig en je mag hiermee alleen vanaf de locatie van de auto naar de keuringlocatie rijden en weer terug. Als je toch niet durft te rijden met de auto, dan kun je de auto ook laten slepen.
Voor auto's met een gewicht tot 3500kg kun je terecht bij een zevental locaties waar de juiste apparatuur aanwezig is om de RDW keuring uit te voeren:
- Amsterdam
- Arnhem
- Den Bosch
- Elsloo
- Veldhoven
- Zwijndrecht
- Zwolle
Als de keuring van de RDW goed is verlopen, dan zal het 'verbod voor rijden op de weg' uit het kentekenregister worden verwijderd. Zodra je een brief van de RDW hebt ontvangen met de bevestiging mag u weer de openbare weg op met uw auto. Is er een wijziging geweest aan het voertuig, dan ontvang je ook een nieuwe kentekencard.