Kenteken natrekken
Voer een kenteken in:
Toelichting op de wacht op keuring wok melding
Er zijn veel dingen die geregistreerd staan over je auto, waarvan vele geregistreerd en gekoppeld aan het kenteken. Eén van de meer bekendere registraties van een auto is de WOK, wat de afkorting is voor 'wachten op keuring'. Mocht je een kentekencheck gedaan hebben online, dan staat hierbij ook de WOK status vermeld. Het lijkt misschien niet heel belangrijke informatie, maar de WOK status geeft een goed inzicht in het verleden van het voertuig. Maar wat houdt de WOK precies in? In welke omstandigheden wordt er een WOK-melding gemaakt?
Wat houdt de WOK in?
Zoals eerder vermeld, staat de WOK voor 'wachten op keuring'. Dit klinkt voor velen nog als een wijd begrip en kan nog erg vaag zijn. Hierbij volgt dan ook een uitleg over wat de WOK precies betekent. De WOK status kan afgegeven worden door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), de politie of een schade-expert. Zodra deze melding is afgegeven, mag er niet meer met dit voertuig gereden worden, totdat het voertuig gekeurd is door de RDW. De WOK-status houdt dus in dat het voertuig niet voldoet aan de eisen die gesteld zijn waar een voertuig aan moet voldoen om zonder problemen op de openbare weg te mogen rijden. Dit kan zijn bij kleine gebreken, zoals te donker getinte ramen, of bij grotere gebreken, zoals vervorming van de grote dragende carroseriedelen van het voertuig.
Een auto met een WOK-melding hoeft om deze reden niet per se een auto te zijn waarbij in het verleden schade gereden is. Let wel op dat het ook niet mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten, indien er een WOK-melding geregistreerd staat op het voertuig. Ook wisselen van autoverzekering is niet mogelijk. Tijdens dat de WOK-melding van kracht is, ben je alsnog verplicht de verzekering te betalen totdat de keuring is geweest. Je kan het voertuig laten keuren door een afspraak te maken bij de RDW. Op de dag van de keuring mag er wel in het voertuig gereden worden, als uitzondering. Echter mag dit allen tussen het adres waarbij het voertuig geparkeerd staat en het keuringsstation. Mocht je nou voorlopig echt geen tijd hebben om de auto te laten keuren of heb je geen behoefte om de keuring te regelen? Dan kan je de auto tijdelijk laten schorsen bij de RDW. Hierdoor vervalt de verplichting voor het betalen van de verzekering en het betalen van de motorrijtuigenbelasting. Echter mag het voertuig dan niet meer op de openbare weg staan.
Wanneer wordt er een WOK-melding gemaakt?
Er wordt een WOK-melding gemaakt zodra een officiële instantie heeft geconstateerd dat het voertuig niet voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Dit houdt in dat de auto niet meer de weg op mag. Indien er schade is opgelopen, moet deze eerst gerepareerd worden voordat het voertuig gekeurd kan worden door de RDW, ook wel de RDW herkeuring genoemd. Zodra de auto de keuring succesvol passeert, zal de WOK-melding komen te vervallen en mag het voertuig weer zonder problemen de weg op. Betekent dit dat een WOK-melding alleen wordt afgegeven zodra er schade is opgelopen? Nee, want er kunnen ook andere, niet schade gerelateerde oorzaken zijn, waardoor het voertuig niet meer voldoet aan deze veiligheidseisen. Om onderscheid te maken tussen de ernstige en minder ernstige WOK-meldingen, zijn er twee soorten opgesteld. Het betreft WOK 1, voor ernstige oorzaken en schades en WOK 2, voor minder ernstige oorzaken en schades. Een WOK 1 wordt afgegeven in de volgende situaties, als voorbeeld: Verwijdering van het dak of doorgeknipte deurstijlen/raamstijlen, ernstige schade door water of brand en ernstige vervorming van het chassis. WOK 2 wordt echter afgegeven bij bijvoorbeeld de volgende situaties: Ernstige beschadiging van de voorruit wat het zicht belemmert, een loszittende en/of uitstekende bumper en het missen van een koplamp. Er is dus een redelijk verschil in de ernst van een WOK 1 of een WOK 2 en hierdoor hoeft een WOK-melding dus ook niet te betekenen dat er daadwerkelijk schade is gereden met de auto.