Tips bij auto kopen



Tips bij een auto kopen


Tips bij een auto kopen


Op deze pagina vindt u tips die u kunt gebruiken bij het kopen van en auto.
De tips zijn voor iedereen toe te passen, u hoeft dus geen autokenner te zijn.
Doel deze informatie: De kans op een miskoop verkleinen.

INHOUD
CHECKLIST 1:
THUIS:
- TOT WANNEER IS DE APK GELDIG
- ZITTEN DE ONDERHOUDS BOEKJES ERBIJ
- KLOPT DE KILOMETERSTAND
- HEEFT DE AUTO SCHADE GEHAD
- HOEVEEL EIGENAREN HEEFT DE AUTO GEHAD
- IS DE VRAAGPRIJS REDELIJK?


CHECKLIST 2:
BIJ DE AUTO:
-ZITTEN DE ONDERHOUDS BOEKJES ECHT BIJ DE AUTO
-ZIT ER GENOEG PROFIEL OP DE BANDEN
-KLINKT DE MOTOR GOED
-WERKEN ALLE CONTROLE LAMPJES
-WERKT ALLE VERLICHTING
-PROEFRIT


CHECKLIST 1: THUIS

- TOT WANNEER IS DE APK GELDIG
Een auto moet over het algemeen elk jaar APK gekeurd worden.
Gemiddeld kost een APK keuring tussen de 50 en 200 euro aan reparaties, maar de kosten kunnen hoger oplopen. Het is dus fijn als een auto een nieuwe APK heeft waardoor je er zeker van bent dat het komende jaar geen onverwachte kosten hebt.
*DOEN: Check doormiddel van het kenteken tot wanneer de APK nog geldig is gratis op
www.gratis-autocheck.nl


- ZITTEN DE ONDERHOUDS BOEKJES ERBIJ
De onderhouds boekjes zijn belangrijk om inzage te krijgen in een deel van het verleden van de auto ( meer hierover lees u bij de UITLEG CHECKLIST 2: BIJ AUTO ).
*DOEN: Neem contact op met de verkoper en vraag er specifiek naar of het onderhoudsboekje aanwezig is.


- KLOPT DE KILOMETERSTAND
De waarde van een auto wordt vooral bepaald door de hoogte van de kilometerstand. Het is dus erg belangrijk dat de kilometerstand waarmee de auto wordt aangeboden ook echt klopt anders betaald u teveel voor de auto.
*Doen: Check doormiddel van het kenteken en de kilometerstand online of de kilometerstand klopt op www.autoverleden.nl


- HEEFT DE AUTO SCHADE GEHAD
Een auto met een schadeverleden kan van mindere kwaliteit zijn dat een auto zonder schade verleden. Ook kunnen bepaalde delen sneller slijten bij een auto die schade heeft gehad waardoor de auto meer kost dan een auto zonder schade verleden. Daarnaast is een ex-schade auto moeilijker te verkopen omdat veel mensen geen ex-schade auto willen.
*Doen: Check doormiddel van het kenteken of de auto ooit schade heeft gehad op www.autoverleden.nl


- HOEVEEL EIGENAREN HEEFT DE AUTO GEHAD
Een auto met veel eigenaren kan duiden op een slecht onderhouden auto. Ook kan het zijn dat meerdere eigenaren een auto binnen een korte tijd hebben verkocht, ook dit kan duiden op een probleem auto.
*DOEN: Check doormiddel van het kenteken hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en krijg een advies op www.autoverleden.nl


- IS DE VRAAGPRIJS REDELIJK?
Je gaat een auto kopen maar je wilt natuurlijk niet te veel betalen.
*DOEN: kijk voor welke prijzen vergelijkbare auto's worden aangeboden. Let wel op het verschil in uitvoering.
Op www.autoverleden.nl kunt u snel een waarde opvragen waarbij er rekening wordt gehouden met de kilometerstand, het schade verleden, het aantal vorige eigenaren en meer statestieken.Als u een auto heeft gevonden en je de checklist voor thuis hebt doorlopen kun je een afspraak maken voor een bezichtiging. Voor bij de bezichtiging kunt u de checklist 2 gebruiken van de volgende pagina.



CHECKLIST 2 BIJ DE AUTO
Wanneer een auto meer dan €5000 kost dan kunt u overwegen om een expert van mijnautocoach.nl mee te nemen die samen met u naar de auto gaat kijken.

-ZITTEN DE ONDERHOUDS BOEKJES ECHT BIJ DE AUTO
Voorbeeld van een onderhouds boekje
Onderhouds boekje auto

Waarom is het belangrijk dat er boekjes bij de auto zitten?
Eventueel schade verleden Elke nieuwe auto wordt door de dealer afgeleverd met 3 boekjes waaronder een onderhouds boekje.
Als een auto een schade heeft gehad die boven de waarde van het voertuig uitkwam, nemen de verzekeringen de boekjes vaak in. De schadeauto wordt vervolgens via handelaren weer doorverkocht en belanden vervolgens weer op de weg. Het is niet zo dat een auto zonder onderhoudsboekje altijd een schade heeft gehad. en het betekent ook niet dat een auto die wel een boekje heeft nooit schade heeft gehad. De kans is echter groter dat een auto zonder onderhouds boekjes schade heeft gehad dan een auto met onderhouds boekjes. Hou er ook rekening mee dat hoe ouder de auto is hoe groter de kans wordt dat de boekjes verloren zijn gegaan tijdens het wisselen van eigenaar. De bovenstaande regel is dus minder van toepassing voor oude auto's van 7+ jaar. Maar heeft een jonge auto geen boekjes dan is dat vreemd en bestaat de kans dus dat de auto een schade verleden heeft.

Onderhouds beurten
In het onderhouds boekje wordt bijgehouden wanneer er onderhoud is gedaan aan de auto. U kunt dus via het onderhouds boekje zien of alle nodige beurten ook zijn gedaan. Hier kunt u uit afleiden of de auto goed is onderhouden.
Als een auto onderhoud heeft gehad dan worden de volgende punten door een garage in het boekje genoteerd:
-Datum van het onderhoud
-de kilometerstand ten tijde van het onderhoud
-een stempel van het bedrijf met telefoon nummer
-handtekening

Het is verstandig om de laatste beurt te controleren op echtheid door het telefoon nummer te bellen dat in de stempel staat van de laatst geregistreerde beurt. Het is voor een kwaad willende verkoper namelijk niet moeilijk om zelf een stempel na te maken en het boekje vol te zetten met beurten terwijl deze niet zijn gedaan. Wanneer u het dus niet vertrouwd is het na-bellen van een beurt een goede manier om er zeker van te zijn dat de beurten echt zijn gedaan. Hieronder een voorbeeld van een boekje met niet alle afgestempelde beurten

Niet alle stempels in het onderhouds boekje

Hieronder een boekje met alle beurten afgestempelt In de stempel ziet u het telefoon nummer van de uitvoerende garage.

Stempel onderhouds boekje

Als er een onderhouds boekje bij de auto zit moet u voorin het boekje eerst controleren of dit boekje wel van de auto is die u wilt kopen. Het komt wel eens voor dat een auto wordt aangeboden met een onderhoudsboekje van een andere auto omdat een auto met boekje simpelweg sneller te verkopen is.
Voorin het boekje op de eerste paginas staat het het kenteken of chassisnummer van de auto waar het boekje toe behoord. Dit is soms geschreven met een pen en met een stempel van de dealer die de auto heeft afgeleverd. Meestal is er een sticker geplakt op de eerste pagina van het boekje met daarop het chassisnummer van de auto.
Voorbeeld van een sticker met chassisnummer

sticker in het onderhouds boekje

-ZIT ER GENOEG PROFIEL OP DE BANDEN?
Een goed profiel is niet alleen veiliger rijden het is ook een vereiste om door de APK keuring te komen. Bij de apk is een wettelijk minimum vastgesteld van 1.6 millimeter diepte van het profiel van de band. Vaak wordt onder de 2.5 millimeter profieldiepte vervanging van de band aangeraden.
* DOEN: Check of er voldoende profiel op de banden zit.
Dit kan door naar het profiel te kijken van elke band, het is mogelijk om te zien of er meer dan 2,5 milimeter profiel op de band zit door slechts naar het profiel te kijken, maar als je zeker wilt zijn dan kan je een profiel meter mee nemen zoals hier onder is afgebeeld.

Banden profiel meter

banden profiel meter  

Schuin afgesleten banden.
Terwijl u het profiel controleerd moet u ook kijken of het profiel gelijk loopt over de breedte van de band. Een schuin afgesleten band is een indicatie dat de auto niet goed is uitgelijnt of zelfs dat het wiel ooit eens een flinke tik heeft gehad waardoor het wiel niet meer recht onder de auto staat.
Een schuin afgesleten band kan ook duiden op een oude schade en zal verder onderzocht moeten worden.
-KLINKT DE MOTOR GOED
De motor is één van de belangerijkste en duurste delen van een auto, het is dus belankrijk dat deze het goed doet en niet beschadigd is. Als u bij de auto bent dan moet u voordat u de auto start kijken of de motorkap heet of warm is.
Het is namelijk zo dat een aantal motor problemen niet te herkennen zijn als een motor is warm gedraaid.
Olie checken
Voordat u de motor zelf start moet u de olie controleren.
Neem een wit doekje of stuk papier en haal de oliepeilstok uit de motor.
Wrijf de oliepeilstok schoon met de doek en kijk of de olie helder en schoon is, er mogen geen kleine zwarte stukjes in de olie zitten omdat dit kan duiden op een versleten motor.
Motor starten
Als u de koude motor start dan moet u in de auto kijken naar alle controle lampjes. Deze moeten allemaal aan slaan en gaan na enkele seconden weer uit. Het is belangrijk dat u weet welke controle lampjes een auto heeft zodat u kunt zien dat ook werkelijk alle controle lampjes zijn aan gegaan bij de start. Het komt namelijk voor dat kwaadwillende handelaren een lampje dat blijft branden ( vaak een airbag of motor lampje ) hebben ontkoppeld waardoor deze niet meer aanslaat en dus ook niet te zien is tijdens het starten. Niet elke auto heeft alle lampjes dus u moet zelf kijken welke lampjes er in de auto aanwezig zijn die u gaat bezichtigen.

Hieronder ziet u welke controle lampjes u kunt tegen komen en wat deze betekenen:

lampjes auto betekenis
1. Mistlamp voor
2. Power steering waarschuwingslampje
3. Mistlamp achter
4. Ruiten vloeistof laag
5. Rem blok waarschuwing
6. Cruise control aan
7. Richting aanwijzers
8.Regen en licht sensor
9. Winterstand
10. Informatie indicator
11. Gloeibougie voorverwarmer diesel aan.
12. Vorstwaarschuwing
13. contactslot waarschuwing
14. Sleutel niet in voertuig
15. Sleutel batterij laag
16. Afstands waarschuwing

17. Druk koppeling in
18. Druk rem pedaal in
19. Stuur slot waarschuwing
20. Grootlicht
21. Banden druk laag
22. Zijlicht informatie
23. Buiten verlichting fout
24. Rem lichten waarschuwing
25. roetfilter waarschuwing
26. Aanhangwagen hangt laag
27. Luchtvering waarschuwing
28. Rijbaan verlatings lampje
29. Catalisator waarschuwing
30. Stoel riem niet om
31. Handrem lampje
32. Accu/dynamo waarschuwing
33. Parking assist
34. Onderhoud nodig

35. Adaptive verlichting
36. lichthoogteregeling
37. Achter bumper waarschuwing
38. Cabrio dak waarschuwing
39. Airbag waarschuwing
40. Handrem waarschuwing
41. Water in brandstof filter
42. Airbag uitgeschakeld
43. Fout probleem
44. Dimlichten
45. Lucht filter vuil
46. Eco drive indicator
47. Berg afwaards controle
48. Temperatuur waarschuwing
49. ABS waarschuwing
50. Brandstof filter waarschuwing

51. Deur open
52. Motorkap open
53. brandstof niveau laag
54. Automatische schakelbak
55. Snelheids begrenser
56. schokdempers
57. Ilie druk laag
58. Voorruit ontdooien
59. Achterklep open
60. Stabiliteits controle uit
61. Regen sensor
62. Motor emmisie waarschuwing
63. Achterruit ontdooien
64. Automatische ruiten wissers aan




Als de motor is gestart en de controle lampjes zijn weer uit gegaan dan moet u luisteren naar de motor. Open het raam en luister of de motor soepel loopt. U hoort geen tikkende geluiden te horen. Geef een paar keer gas en blijf luisteren naar rare geluiden.Laat de motor vervolgens draaien en controleer of alle buiten verlichting het doet.

-WERKT ALLE VERLICHTING
U kunt de verkoper vragen om in de auto plaats te nemen en de buiten verlichting stuk voor stuk aan en uit te zetten terwijl u zelf buiten controleerd of deze werken.
U moet de volgende verlichting controleren:Stadslichten voor
Dimlichten voor
Grootlicht voor
Knipper lichten voor
Stadslichten achter
Dimlichten achter
Grootlicht achter
Knipper lichten achter
Remlichten achter
Alarm lichten rondom


-PROEFRIT
Als alle verlichting het doet kunt u beginnen aan uw proefrit. Koppeings plaat test
Voordat u wegrijdt zet u de versnellingspook in de 3de versnelling en u laat de koppeling langzaam omhoog komen. U zal de motor horen protesteren, maar u laat de koppeling steeds verder omhoog komen totdat de auto begint te rijden of afslaat.
Het doel van deze test is om te kijken of de koppelingsplaten zijn versleten. Een auto met versleten koppelings platen zal namelijk gaat rijden en een auto waar de koppelingsplaten nog goed zijn zal uitvallen.
Als de auto is uitgevallen kunt u deze opnieuw starten, hem in ze één zetten en wegrijden.

Remtest
U kunt als u een beetje vaart maakt hard op de rem drukken terwijl u het stuur losjes vast houd. U moet nu in de gaten houden of de auto naar rechts of naar links trekt en of de auto goed genoeg remt om snel tot stilstand te komen.Snelweg
Doe altijd een ritje op de snelweg omdat er bij grotere snelheden meer opvalt dan op een weggetje waar je 50km/pu kan rijden. Als je op de snelweg rijd let dan op of de auto heen en weer wiebelt of dat er trillingen ontstaan. Ook kunt u het stuur licht vast houden terwijl u 120 - 130km P/u rijdt terwijl u let op het stuur. Als deze begint te wiebelen dan kan er iets mis zijn met de wielophanging.
Verder blijft u letten op rare geluiden.
Waar u de gehele tijd op moet letten terwijl de motor loopt is of deze te warm wordt. Normaal loopt de temperatuur van een motor op tot tussen de 80 en 110 graden celcius. Als de motor warmer wordt dan kan de koppakking lek zijn of zijn er andere problemen met de koeling van de motor.

-MENTALITEIT VAN DE VERKOPER
Soms ben je geintereseerd in een auto maar werkt de verkoper niet echt mee. Je vraagt naar informatie maar die krijg je maar half waardoor het er op lijkt dat de verkoper iets te verbergen heeft. Laat je gevoel spelen bij de aanschaf van een auto en zie van een koop af als de verkoper niet volledig open en behulpzaam is. Een verkoper van een goede auto weet dat zijn auto goed is en zal daarom graag alles vertellen over zijn mooie auto en zal al uw vragen duidelijk kunnen beantwoorden.

Overige zaken waar u op kunt letten.


- Een 2tje op het kenteken.
Soms zie je een kenteken op een auto met een klein 2tje boven het kenteken nummer. Dit betekent dat de eigenaar de
kentekenpapieren of het kenteken eens is verloren en dat er voor de 2de keer een kenteken is uitgegeven voor de auto. Veel ex-schadeauto's rijden rond met een klein 2tje op het kenteken. Dit komt omdat een kenteken bij een aanrijding vaak van de bumper loskomt en op straat blijft liggen of tijdens het schade afhandelings proces verloren gaat.
Het betekent niet dat elke auto met een 2tje op het kenteken ooit schade heeft gehad, maar de kans is groter dan bij een auto die dat niet heeft.

Hieronder een voorbeeld van hoe een 2tje op het kenteken er uit ziet.
2tje op het kenteken
- Een verbogen kenteken.
Het kan zijn dat een auto er helemaal gaaf uitziet maar het kenteken is verbogen.
Als het kenteken is verbogen maar de bumper waarop deze zit geen beschadigingen of deuken heeft dan klopt dat niet. Een kenteken zit tegen een bumper aan dus de één buigt niet zonder de ander.
Een verbogen kenteken geeft aan dat in iedergeval ook de bumper van de auto eens is ingedeukt, dus dat er op zijn minst een minimale voor of achter schade is geweest.

Hieronder een voorbeeld van een verbogen kenteken
Gekreukeld kenteken
Een verbogen kenteken is noodzaak voor verdere inspectie om onder de auto te kijken hoe groot de schade was.

U kunt deze informatie ook downloaden als E-BOOK in pfd