Kenteken natrekken
Voer een kenteken in:
Tellerstand corrigeren
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) draagt zorg voor het administreren en toekennen van tellerstand correcties. Alle RDW erkende bedrijven zijn verplicht om de tellerstanden van auto's en voertuigen tot 3500 kg te registeren. Dit gebeurt allemaal handmatig en waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Het kan dus zijn dat je erachter komt dat de tellerstand onlogisch is doordat er een invoerfout is gemaakt voor de RDW erkende partij. Het is dan belangrijk om dit te laten aanpassen in de database van de RDW om te voorkomen dat de kilometer check in de toekomst altijd onlogisch (onterecht) blijft aangeven.
Een correctie van de kilometerstand kan op twee manieren worden geïnterpreteerd. De eerste manier is de legitieme manier. Het aanpassen van de tellerstand in de database omdat de tellerstand onjuist door bij de RDW is ingevoerd. De tweede manier is de illegale methode, waarbij niet de data bij de Rijksdienst Wegverkeer wordt aangepast, maar de tellerstand die af te lezen is in het dashboard van de auto. Dit fenomeen wordt tellerfraude genoemd en is wettelijk strafbaar. Meer informatie over beide hieronder.
Inhoud artikel
Tellerstand volgens de regels corrigeren
Wat te doen bij een onjuist geregistreerde km stand?
Kilometerstand illegaal corrigeren
Autohandelaren die frauderen
Professionele kilometer fraudeurs voor particulieren
Kilometerstand terugdraaien heel eenvoudig
Tellerstand volgens de regels corrigeren
Wanneer de tellerstand onterecht onjuist is ingevoerd moet kun je via de RDW de tellerstand laten corrigeren. Er zijn twee opties voor het corrigeren van de tellerstand:
1. De laatste stand aanpassen.
2. Eerdere registraties aanpassen.
Voor de eerste optie kan het soms eenvoudig aangepast worden doordat de invoerder de gegevens nog kan aanpassen. Lukt dit niet of is de tweede optie van toepassing? Volg dan de onderstaande stappen.
Wat te doen bij een onjuist geregistreerde km stand?
Wanneer de laatst geregistreerde km stand onjuist is ingevoerd kun je het beste contact opnemen met het bedrijf waar de auto het laatst voor onderhoud of de APK keuring is geweest. Zij kunnen deze correctie meestal kosteloos aanvragen bij de RDW. Lukt het niet, dan kun jij of het RDW erkende bedrijf een aanpassingsverzoek indienen bij de RDW. Bij voorkeur leg je deze verantwoordelijkheid bij het bedrijf neer. Immers, zij hebben de fout gemaakt en moeten het recht zetten. Werkt het bedrijf niet mee, dan kun je het zelf regelen middels de onderstaande procedure.
Voor het doen van een verzoek tot aanpassing bij de RDW dien je zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Denk hierbij aan facturen, werkplaatsbonnen, onderhoudsboekje of een volledige kilometer of tankhistorie. Vul het correctieformulier van de RDW in en lever dit document samen met de bewijslast in bij de RDW.
Binnen 5 werkdagen krijg je van de RDW bericht met een oordeel over of de correctie terecht is. Wanneer de RDW akkoord is zal de wijziging worden doorgevoerd en ontvang je hiervan een officiële bevestiging.
Deze procedure is geheel online. Ben je niet handig met de computer, dan kun je telefonisch contact opnemen met de RDW en dan krijg je de benodigde documenten per post thuisgestuurd.
Kilometerstand illegaal corrigeren
Ben je op zoek naar een betrouwbare occasion? Dan wil je er graag een met een lage kilometerstand. Want dan weet je, ondanks dat de prijs vaak wat hoger is, dat deze auto nog vele jaren mee zal gaan. Om die reden zijn er veel malafide figuren die zich bezighouden met het terugdraaien van tellerstanden.
Autohandelaren die frauderen
Tellerfraude is het gemakkelijkst te plegen bij import auto's. Er zijn bedrijven die expres auto's invoeren en de tellerstand voor aanmelden bij de RDW terugdraaien. Zo kunnen ze een auto met veel kilometers voor weinig kopen in het buitenland en wordt de auto in een klap meer waard. Voor auto's die uit België komen is dit gelukkig niet meer mogelijk, omdat de Belgische Car-Pass samenwerkt met de RDW en alle kilometerregistraties deelt.
Er wordt ook fraude gepleegd met origineel Nederlandse auto's. Soms wordt de tellerstand simpelweg voor verkoop teruggedraaid. De tellerstand controleren via de gratis optie heeft dan geen zin, want deze zal aangeven dat het resultaat logisch is. Precies wat de verkoper wil. Gelukkig kun je bij Autoverleden.nl wel een uitgebreide check doen om te voorkomen dat je op deze manier misleid wordt.
Andere manieren van fraude gebeuren in de professionele setting. Bijvoorbeeld malafide wagenparkbeheerders of taxibedrijven. Zij halen dubbel profijt uit fraude. Ze kunnen dan belasting ontduiken door ritten niet te registeren en de waarde van de auto kunstmatig hoog te houden. Iets wat vaak efficiënt is omdat de auto's veel kilometers rijden en relatief nieuw zijn. Hierdoor past een lage km stand goed bij de auto en komen deze oplichters hier vaak goed mee weg. Zeker wanneer de teller elke keer voor onderhoud en APK wordt gecorrigeerd.
Professionele kilometer fraudeurs voor particulieren
Als je dacht dat handelaren fout bezig zijn? Vergis je niet in de particulier. Want er zijn bedrijven actief waar je als particulier voor een paar tientjes een kilometerstand naar keuze krijgt. Ondanks het feit dat dit strafbaar is, wagen nog altijd veel mensen het erop en kiezen ze ervoor om in het belang van winst met dit soort partijen in zee te gaan.
Kilometerstand terugdraaien heel eenvoudig
Het terugdraaien van een km stand is niet moeilijk. Het maakt niet uit of een teller digitaal is of analoog. Ze zijn beide eenvoudig terug te draaien, het kost niet veel geld en soms kun je het zelfs zelf. Gelukkig wordt het wel steeds moeilijker om met fraude weg te komen omdat steeds meer consumenten zich beschermen tegen een miskoop door het doen van de RDW NAP check.