Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Na schade aan je auto de weg weer op!


Het kan voorkomen dat je schade rijdt met de auto, natuurlijk wil je dan zo snel mogelijk weer de weg op. In vele gevallen is de auto namelijk het vervoersmiddel om van thuis naar werk of school te gaan of om de dagelijkse boodschappen mee te vervoeren. Het niet beschikbaar hebben van de auto kan dan leiden tot veel ongemak. Je wil met je eigen auto weer zo snel mogelijk de weg op. Mocht je nou hele ernstige schade gereden hebben aan het voertuig, dan kan de politie of je verzekering een melding maken bij het RDW-kentekenregister. Zij zorgen er dan voor dat je de melding 'verbod voor rijden op de weg' ontvangt. Wat kun je het beste doen om zo snel mogelijk weer met je auto de weg op te mogen? Hoe of waar moet de schade bekeken worden, zodat je auto opnieuw gekeurd kan worden? Waar kan je terecht voor een keuring en hoe maak je een afspraak voor zo'n keuring?




Een goed begin is het halve werk


Allereerst is het verstandig dat je dit soort problemen voorkomt door je auto bij een verantwoordelijke dealer/ BOVAG garage te kopen. Ga langs bij een dealer of garagebedrijf met een goede reputatie, dit voorkomt dat je met verkopers te maken krijgt die je proberen op te lichten. Je kunt er eenvoudig achter komen of een bedrijf betrouwbaar is door de bedrijfsnaam/ verkoper te Googlen met termen als review / beoordeling / betrouwbaar / etc. Let er ook op hoe lang een bedrijf bestaat. Een zaak die 25 jaar op dezelfde locatie zit heeft veel meer belang bij een goede reputatie dan een bedrijf wat telkens van naam en locatie wisselt.

Geef je ogen de kost


Het is ook verstandig om zelf kritisch te kijken tussen de naden van de onderdelen van het voertuig. Valt het je op dat er een apart hoogteverschil zit tussen verschillende onderdelen, of zit er een apart ruimteverschil tussen de motorkap en de rest van het voertuig? Dan kan dat indiceren dat dit tijdens de levensduur van de auto vervangen is na een ongeluk.

Je kunt ook kijken naar de lak van de auto. Stel, je vergelijkt de voordeuren van het voertuig en je kunt duidelijk zien dat de linker deur donkerder van kleur is dan de rechter deur. Dat kan betekenen dat er over de schade van de auto heen is gespoten. Dit overspuiten is een handige truc van verkopers om schade aan de wagen te camoufleren. Helaas zijn trucjes met de lak moeilijker om te zien voor een leek en som zelfs voor een professional. De meeste autoschadebedrijven kunnen voor je hier inzicht in geven door de lakdichtheid te meten. Op deze manier kunnen ze ook controleren of het voertuig vaak overgespoten is of niet.

Twee weten meer dan één


Niet iedereen is een auto expert. Ken je iemand die wat meer van auto's weet? Dan is het zeker aan te raden om die persoon mee te nemen tijdens het bezichtigen van de wagen. Met twee personen zie je net iets meer dan wanneer je alleen kijkt. Overigens is het ook goed om tussendoor met de ander te overleggen tijdens het onderhandelen met de verkoper. Schaam je niet om afstand te nemen en even samen te overleggen, dit is juist verstandig omdat het goed kan zijn dat degene die je mee hebt genomen zich ongemakkelijk zou kunnen voelen om zich kritisch te uiten waar de verkoper bij is.

Controleer de schadehistorie van de auto


Dankzij het kenteken kan je gemakkelijk de geschiedenis van het voertuig traceren. Hierdoor kan je erachter komen of het voertuig een schadeverleden heeft en wat het onderhoudsverleden is. De schade check geeft je inzicht in waar een oude schade heeft gezeten en hoe ernstig deze schade was. Het rapport toont ook aan welke onderdelen tijdens de APK keuring zijn vervangen en welke opmerkingen de APK keurmeester verder had. Meer weten? Lees hier hoe je in 3 stappen het schadeverleden van een auto kunt achterhalen.

Zorg voor een stevig contract


Veel mensen lezen te vlug het contract door en kijken niet naar "de kleine lettertjes". Dit is een grote fout en het kan voorkomen worden door simpelweg het contract goed door te lezen. Dit voorkomt dat je na de aankoop met vragen of problemen zit. Realiseer je ook dat je gerust aanpassingen in het contract kan eisen. Ben je het ergens niet mee eens, zorg dan dat het wordt aangepast en teken anders niet. Want eenmaal ondertekent zit je er wel aan vast.

Het kan ook nooit kwaad om de verkoper in het contract expliciet te laten vermelden dat hij zich ervan bewust is dat het voertuig geen grote schade heeft opgelopen in het verleden. Dit kan je een garantie geven dat je voertuig inderdaad vroeger geen grote schade heeft gehad. Voordeel van het kopen van een auto bij een bedrijf, die dit ook vastlegt is dat zij professional zijn en jij een leek. Dat in combinatie met een goed contract kan je een flinke ondersteuning geven in geval van een geschil, ontstaan door verborgen gebreken.

Neem altijd een proefrit


Dit is een vereiste wanneer je een tweedehands voertuig koopt. De beste manier om het voertuig te ervaren is natuurlijk om een testrit te maken. Neem geen genoegen met een klein rondje van 10 minuten, rijdt een tijdje in de auto rond en laat de motor lekker op temperatuur komen. De meeste gebreken aan een voertuig komen te pas wanneer het eenmaal een tijdje rijdt en de motor warm wordt. Het is handig om de wagen op verschillende soorten terreinen te testen. Van gladde snelwegen tot slecht wegdek. Tijdens het regelmatige hobbelen van de auto op zo'n weg kunnen mogelijk toekomstige problemen opkomen. Luister hoe de vering klinkt en werkt.

Kijk of de lampjes branden en test alle functies van de auto uit. Doet de verwarming het? Werken de sproeiers? Hoe zit het met de airconditioning? Dit zijn vervelende dingen om later achter te komen. Test de radio, maar rijdt tijdens de proefrit bij voorkeur met de radio uit en ook stukken met de ramen open. Luister goed naar de motor en alle mogelijke geluiden die je kunt herkennen.

Iets waar je op kunt letten tijdens het rijden zijn is de versnellingsbak. Een koppeling kan na een aantal jaar gaan slijten en dit is één van de duurdere reparaties. Hier kan je achter komen door te merken of het schakelen stroef verloopt en of de toerenteller bij vol-gas hard omhoog schiet terwijl snelheid achterwegen blijft. Probeer alle versnellingen uit en voel of het schakelen en accelereren uit de versnelling soepel verloopt.

Zorg voor een aankoopkeuring of overweeg het tenminste


Automonteurs kunnen duidelijk aan een auto zien of deze in het verleden een flink ongeluk heeft gehad of niet. Daarom is het verstandig om de wagen grondig door een expert te laten controleren. Zo'n aankoopkeuring kost vaak tussen de 150,- en 300,-. Een aardige investering, maar niets vergeleken met de mogelijke miskoop die je ontloopt dankzij deze grondige keuring. Daarbij kan de aankoopkeuring inzicht geven in het te verwachten onderhoud en de huidige technische staat. Zo weet je precies waar je aan toe bent.