Kenteken natrekken
Voer een kenteken in:
Kilometerstand fraude toegenomen afgelopen jaren
Kilometerstand fraude is in het afgelopen jaar met 10% toegenomen. Dit is voornamelijk te danken aan een juridische maas in de wet waardoor de praktijk van de kilometer-boeking en de verkoop van kilometers-klokkende appratuur legaal blijft terwijl de verkoop van geklokte auto's illegaal is.
Dus hoe kun je een geklokte auto herkennen? Dat gaan wij je hieronder uitleggen.
Hoe spot je een geklokt voertuig?
Klokken is de term die wordt gebruikt om het proces van kilometerstand fraude te beschrijven. Dit helpt om het voertuig er minder gebruikt en beter uit te laten zien voor de kopers. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een voertuig om er zeker van te zijn dat het allemaal eerlijk loopt.
Ten eerste is het handig om de servicegeschiedenis te controleren. Meestal is de kilometerstand elke 12 maanden vastgelegd, hierdoor krijg je een goede indicatie van hoeveel kilometers de auto heeft afgelegd.
Soms heeft een verkoper een nieuw service boekje gekocht of het bestaande boekje gefraudeerd. Om erachter te komen of alles in het boekje klopt kun je het beste contact opnemen met de garagebedrijven die de stempels hebben gezegd. Tevens is het, indien je erachter kunt komen, ook de moeite waard om de vorige eigenaar te contacteren om te vragen naar de kilometerstand toen zij het voertuig verkochten.
Of wat dacht je van het interieur? Als er iets vreemds is aan de algemene staat van de auto, bijvoorbeeld een kilometerstand van 40.000 met een extreem versleten interieur moet een belletje laten rinkelen. Houd dit dus goed in de gaten.
Een geklokte auto herkennen is tegenwoordig veel lastiger gelukkig wel makkelijker dan vroeger. Dankzij organisaties als de Nationale Autopas en de Belgische Car-Pass zijn consumenten in Nederland en België veel beter beschermd. Sinds enige jaren is de NAP database door de RDW overgenomen en is zodoende het RDW tellerrapport tot stand gekomen.