Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

BPM


Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) zit in Nederland op bijna elk gemotoriseerd voertuig. Bij een import auto moet bij het invoeren BMP worden afgedragen om de auto in Nederland op kenteken te registeren. Benieuwd wat er allemaal onder BPM valt? Hoe de bepaling van deze belasting tot stand komt en wat dit betekent voor een import auto.




Wat is BPM?

BPM is de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Over elke personenauto, bestelauto of motor die in Nederland staat geregistreerd moet deze belasting worden betaald. Bij een origineel in Nederland afgeleverde auto is de BPM, toen deze door de eerste eigenaar werd gekocht, op de factuur verrekend en door de importeur/ dealer afgedragen. Daar heb je dus zelf geen omkijken naar. Je krijgt pas met de afdracht van deze belasting te maken wanneer je zelf een auto wilt invoeren of wanneer je in een voertuig wat niet in Nederland staat geregistreerd als Nederlander structureel op de Nederlandse weg rondrijdt.

Hoe wordt de BPM berekend?

-          Voor personenauto's wordt de BPM berekend aan de hand van de CO2-uitstoot.
-          Voor bestelauto's, kampeerauto's en motoren wordt de BPM berekend aan de hand van de netto catalogusprijs.

Wat is de BPM bij import?


Ben je van plan om een personenauto, bestelauto of motor te importeren dan moet je uiteraard Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen betalen. De informatie op basis waarvan de BPM wordt berekent wordt verkregen op basis van het chassisnummer van de auto en vanuit daar op basis van voertuiggegevens. Wij leggen voor je uit hoe dit in zijn werk gaat zodat jij precies weet hoeveel belasting je bij het invoeren van een auto moet betalen.

Personenauto importeren


Je mag voor personenauto's het laagste BPM-tarief betalen wat er is tussen de datum dat de auto voor het eerst in gebruik werd genomen en de datum van BPM-aangifte. Voor de datum van eerste gebruik maakt het niet uit of dit in Nederland was of in het buitenland. De lijst met tarieven kun je vinden op de site van de Belastingdienst. Is de auto 25 jaar of ouder, dan hoef je ook geen BPM te betalen.

Bestelauto invoeren


Bij het importeren van een bestelauto moet je, net als bij een personenvoertuig, BPM-aangifte doen. De enige uitzonderingen op de regel zijn de bestelauto's waarbij de datum van eerste gebruik voor 1 juli 2005 is of als de bestelauto een uitstoot heeft van 0 g CO2/km. Uiteraard is dit laatste alleen haalbaar voor volledig elektrische voertuigen.

Motor uit het buitenland halen


Als je een motorfiets importeert dan verandert er helemaal niks aan de BPM-aangifte. De BPM wordt nog steeds bepaald aan de hand van de netto catalogusprijs. Na 17,5 jaar is de motor volledig afgeschreven van BPM, hierna hoef je dus geen BPM te betalen.

Wanneer moet de BPM worden betaald?


Voordat je jouw auto op kenteken kunt zetten moet de BPM-aangifte zijn gedaan en betaald. Zodra dit is gebeurd en de auto van bijvoorbeeld Duits kenteken is overgezet op Nederlands kenteken bij de RDW mag je de openbare weg op. Als je een bestelauto hebt, dan moet je de BPM binnen de eerste maand van registratie betalen. Dit hoeft niet als je voldoet aan de eisen die voor de ondernemersregeling gelden. Tijdens deze maand mag je al wel de openbare weg op.

Hieronder staan gevallen waarin BPM betaald moet worden:


-          Je wilt een personenauto, bestelauto of motor op kenteken laten zetten bij het RDW. Bij een bestelauto betaal je alleen BPM als deze op of na 1 juli 2005 voor de eerste keer in gebruik is genomen of als je niet voldoet aan de eisen van de ondernemersregeling.
-          Je hebt een bestelauto omgebouwd tot een personenauto en rijdt hiermee over de openbare weg. Uiteraard betaal je geen BPM als je al een keer eerder BPM hebt betaald voor het voertuig. Voor een bestelauto van voor 1 juli 2005 moet je dan wel BPM betalen.
-          Je importeert een personenauto, bestelauto of motor en je wilt deze bij het RDW op kenteken laten zetten.
-          Je woont in Nederland en rijdt hier op de openbare weg met een buitenlands kenteken.
-          Je woont in Nederland en je wilt met een personenauto, bestelauto of motor die je hebt gehuurd, geleased of geleend langer dan 2 weken (14 dagen) op de openbare weg rijden.
-          Binnen drie jaar na het op kenteken laten zetten van een personenauto past je de motor aan waardoor de CO2-uitstoot hoger is dan waar je BPM over hebt betaald.

Wanneer hoef je geen BPM te betalen?


Er zijn een paar uitzonderingen voor het betalen van BPM. Soms hoef je namelijk helemaal geen BPM te betalen. Voor een personenauto, bestelauto of kampeerauto zonder CO2-uitstoot hoef je geen BPM te betalen. Voor motorrijtuigen die 25 jaar of ouder zijn, hoef je ook geen BPM te betalen.

Let op: Voor bestelauto's en kampeerauto's met 0 g/km uitstoot hoef je dus ook geen BPM te betalen, ondanks dat de BPM wordt bepaald door de netto cataloguswaarde. Voor motoren geldt dit niet.

Voor personenauto's die op of na 1 januari 2009 voor de eerste keer in gebruik zijn genomen hoef je geen BPM te betalen mits ze zijn voorzien van:
-          Een benzinemotor die een CO2-uitstoot heeft van maximaal 110 g/km
-          Een diesel motor die een CO2-uitstoot heeft van maximaal 95 g/km

BPM teruggave


In sommige gevallen krijg je de betaalde BPM terug. Dit kan gebeuren in de volgende gevallen:
-          Je gebruikt de personenauto als taxivervoer of openbaarvervoer.
-          Je gebruikt de bestelauto voor het vervoer een invalide en zijn/haar rolstoel of ander hulpmiddel.

BPM Ondernemersregeling


Als je een ondernemer bent, dan kun je gebruik maken van de ondernemersregeling. Dit houdt in dat je geen BPM hoeft te betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Hier zitten echter wel voorwaarden aan vast:
-          Je bent ondernemer volgens artikel 7, Wet op de omzetbelasting.
-          Je gebruikt de auto voor meer dan 10% van jouw onderneming.

Let op: Je zal alsnog BPM moeten betalen als je deze drie doet:
-          Je bouwt de bestelauto om tot personenauto.
-          Je verkoopt de bestelauto binnen 5 jaar aan een particulier. Verkoop aan een andere ondernemer mag wel.
-          Jouw onderneming stopt/gaat failliet.
 

 

Extra Informatie