Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Autoschade: wat dekt de verzekering en hoe voorkom ik schade


De herfst is inmiddels volledig ingetreden en de winter komt er weer aan. De dagen worden steeds korter en het wordt drukker op de weg. Dit betekent dat het oppassen is op de weg. De flinke regen, bladeren op de weg, kou, ijzel en sneeuw zijn weersfactoren die de kans op het van schade bij auto's in het verkeer flink doen toenemen zo weten wij bij autoverleden.nl. Het zal je dan ook niet verbazen dat aantal ongelukken en schadeclaims gaat in deze maanden steevast omhoog.

Winterbanden zijn een verstandige investering om het risico op schade te voorkomen. Hoewel het in Nederland niet verplicht is, kiezen toch steeds meer bestuurders voor winterbanden. Hierdoor loop je minder risico op schade omdat je remweg korter is doordat je meer grip hebt onder winterse omstandigheden. Omdat niet iedereen winterbanden gebruikt, maar ook niet iedereen even goed oplet of zelfs zijn/haar volledige aandacht in het verkeer heeft blijft het risico op brokken groot.

Genoeg reden goed voorbereid op weg te gaan en jezelf goed te informeren. Want welke autoschade wordt gedekt door je verzekering, hoe voorkom je schade en wanneer ben jij aansprakelijk? Hieronder vertellen wij je alles.




Je rijdt ergens tegenaan of iemand rijdt tegen jou aan - Wat nu?


Door grondvorst kan de ondergrond erg glad worden. Sneeuw die is gevallen kan bevriezen en veranderen in een harde en gladde laag op het asfalt. Als er water op de koude grond valt en verandert in ijs, dan is er sprake van ijzel. Vanwege de gladheid heeft uw auto minder grip op de weg waardoor deze, meestal geheel ongemerkt, toch lastiger te besturen is. Het kan dus zijn dat je zomaar doorglijdt tegen een voorwerp aan, dit kan een auto zijn, maar ook een boom of een lantaarnpaal. Kwesties waarin jij als bestuurder verantwoordelijk bent. Wie de schade vergoed hangt in al deze gevallen af van de dekking van je verzekering. Zelfs als jij als bestuurder niks aan het ongeluk kon doen, dan ben je nog steeds verantwoordelijk. De verplichte WA-verzekering vergoedt de schade die jij bij een ander veroorzaakt. De WA-verzekering vergoedt niet de schade die jij veroorzaakt aan je eigen auto. Je kunt er dus van op aan dat je altijd verzekerd bent voor schade die jij veroorzaakt hebt. Wil je ook een volledige dekking voor schade aan je eigen auto? Dan heb je een WA+ volledige cascodekking nodig.

Maar dat is niet alles, want claim je schade bij je verzekering? Dan kun je gedag zeggen tegen je schadevrije jaren waardoor je premie omhoog gaat. Heb je alleen schade aan je eigen auto? Overweeg dan goed of je de schade bij je verzekering gaat claimen of niet.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij aan de andere kant van het verhaal zit. Iemand rijdt tegen jou aan. Hoe zit het dan met de schade? Zoals eerder vermeld vergoedt de verplichte WA-verzekering de schade die wordt veroorzaakt aan de ander. Jouw schade wordt dus ook vergoed door de persoon die tegen jou aanreed. Je hoeft je dan nergens zorgen over te maken. Uiteraard moet de wagen wel naar een schadehersteller die een schaderapport zal opmaken en het herstelwerk zal uitvoeren, dus helemaal zonder rompslomp is het nooit.

Code geel, oranje of rood


Bij extremere weersomstandigheden kan het KNMI code geel, oranje of rood afgeven. Code geel betekent dat je alert moet zijn, code oranje dat je voorbereid moet zijn en code rood dat je actie moet ondernemen omdat er veel overlast kan zijn. Als je de weg opgaat dan moet je goede voorzorgmaatregelen hebben getroffen. Denk hier bijvoorbeeld aan het vrij maken van je voorruit. Doe je dit niet, dan kun je hier een boete voor krijgen. Het niet vrijmaken van je voorruit waardoor het zicht slecht is heeft ook invloed op de aansprakelijkheid in een verkeersongeluk, mocht je deze hebben.

Schade door winterse omstandigheden


Omstandigheden als de kou, storm of hagel kunnen schade veroorzaken aan je auto. Zo kan de kou leiden tot een vastgevroren handrem, een bevroren koelsysteem, vastgevroren deuren of een sterretje in je ruit. Door storm en hagel kan bijvoorbeeld de lak van je auto beschadigd raken of er kunnen deukjes ontstaan in de ruit. Een WA-verzekering vergoedt schade door deze omstandigheden niet, daar heb je een WA+ beperkt cascodekking voor nodig. Uiteraard is een WA+ volledig cascodekking ook dekkend.

Sneeuwballen lang zo onschuldig niet


Het onschuldig gooien van een sneeuwbal kan ook leiden tot een beschadiging. Er kan bijvoorbeeld een stukje ijs of een steentje inzitten waardoor er een lelijke kras in de lak of een deukje in je ruit ontstaat. De schade hierdoor kan alleen worden vergoed als je een WA+ volledige cascodekking hebt. Daarnaast raak je hierdoor ook je schadevrije jaren kwijt. Als je erachter kunt komen wie de sneeuwbal heeft gegooid, dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen voor de schade aan jouw auto.

Wordt pechhulp vergoed?


Door de kou kan de accu van je auto bijvoorbeeld kapotgaan. Dit heeft het vervelende gevolg dat je auto niet meer wil starten. Je autoverzekering vergoedt pechhulp helaas niet. Om pechhulp toch te laten vergoeden moet je een aparte verzekering aanschaffen. Dit kan bij je eigen autoverzekeraar of bij een specialist in pechhulp. Doe je dit niet, dan moet je de pechhulp zelf betalen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de auto te starten met startkabels en een andere auto (van een buurman bijvoorbeeld) of op de fiets een nieuwe accu te gaan halen.

Tips om autoschade te voorkomen


Het verkleinen van het risico op autoschade is niet ingewikkeld. Zo kun je heel makkelijk je rijstijl aanpassen naar het weer. Rustiger rijden verkleint het risico al drastisch. Door rustiger te rijden vraag je minder van je auto en van het wegdek, als het glad is verklein je hiermee de kans op slippen. Een andere tip is het extra goed opletten en afleidingen vermijden. Door bijvoorbeeld gladheid en slecht zicht is het extra belangrijk dat je goed oplet op het verkeer om je heen en het wegdek, vooral bij wegen die niet bekend zijn voor jou. Hoe meer gefocust je bent, hoe sneller je kan reageren op gevaarlijke situaties die ontstaan. Probeer hierom ook afleidingen te vermijden, denk hierbij aan natuurlijk je telefoon, maar ook aan harde muziek en heftige gesprekken met passagiers. Al deze dingen helpen om je beter te laten focussen. Winterbanden zijn ook een goede manier om veiliger te kunnen rijden. Door de grotere groeven in de band heeft een winterband meer grip tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor loop je minder risico om de controle over de auto te verliezen. Dan als laatste tip, laat elk jaar een wintercheck doen. Tijdens zo'n check worden eventuele mankementen van je auto aan het licht gebracht en gerepareerd. Zo is je auto net als jij goed voorbereid voor de winter.