Kenteken natrekken

Voer een kenteken in:
NL

Alles wat je moet weten over auto's met een hoge kilometerstand


Auto's met een hoge kilometerstand worden vaak gezien als oude barrels die niks meer kunnen. Maar niks is minder waar, de auto's van tegenwoordig zijn sterker en beter dan ooit. De levensduur van een auto is geen 150.000km meer, maar eerder over de 300.000km mits je de auto goed onderhoud. Op de vraag of een hoge kilometerstand slecht is, is er geen direct antwoord. Een goed onderhouden auto met 200.000km is vaak beter dan een auto die ruig is gebruikt met 150.000km op de teller. Er zijn natuurlijk altijd problemen die zich voor kunnen doen met het rijden van een hoge-kilometerstand auto.




Welke problemen kunnen ontstaan bij een auto met een hoge kilometerstand?


Voor de beste informatie over je auto kun je natuurlijk het beste terecht bij een monteur. Het is echter ook mogelijk om zelf een goed idee te krijgen over normale slijtage om je zo veiliger te voelen op de weg. Hieronder lees je onderdelen van de auto die je in de gaten moet houden.

Automatische versnellingsbak:

Het repareren van een automatische versnellingsbak komt niet heel vaak voor. Als het wel moet gebeuren dan is het een simpel klusje van een paar duizend euro. Ondanks dat het niet vaak voorkomt is er duidelijk te zien dat auto's die meer dan 150.000km hebben gereden het grootste deel zijn van de reparaties. Bij slecht onderhoud zal de versnellingsbak er al eerder mee ophouden.

Accu:

Bij de accu maakt het eigenlijk niet uit hoeveel kilometers er op de teller staan. Vaak is de levensduur van een accu zo'n vier jaar, de accu's van nieuwe auto's houden het inmiddels rond de 6 jaar vol. Laat deze daarom uitgebreid checken om te voorkomen dat je straks langs de kant van de weg staat.

Remschijven:

Bij het vervangen van je remschijven moet je vooral luisteren naar het geluid wat ze maken tijdens het remmen. Klinkt het als een luide en hoge krijs, dan zijn ze aan vervanging toe. Bij de remschijven speelt het aantal kilometers een rol maar vooral je manier van rijden heeft hier invloed op. Als je vaak en hard moet remmen in bijvoorbeeld stop-en-go verkeer, dan zullen de schijven sneller slijten. Zorg dat de monteur je remschijven bij elke onderhoudsbeurt goed controleert.


 

Banden:

De slijtage van je banden wordt ook veelal bepaald door je manier van rijden, maar zeker ook door het wegdek, het soort band en het type auto. De meeste banden worden geleverd met een geschatte levensduur aan de hand van uitgevoerde testen, maar je rijstijl kan dit natuurlijk beïnvloeden. In Nederland mag het profiel van je band niet minder zijn dan 1,6mm bij zomerbanden en niet minder dan 4mm bij winterbanden. Om dit te testen kunt u gebruik maken van een 1 euromunt. Zet deze in de groef van de band, als het gouden randje nog zichtbaar is, dan is de band aan vervanging toe. Voor een zomerband gebruikt het 1 euromuntstuk, voor een winterband het 2 euromuntstuk (kijk hier naar de zilveren rand).

Hoe houd ik mijn hoge-kilometerstand-auto rijdend?

Het rijden van een auto met een hoge kilometerstand is één ding, het rijdend houden van de auto is iets anders. Gelukkig heeft Autoverleden tips om je te helpen.

Los problemen meteen op:

Brand het waarschuwingslampje van de motor, negeer dit dan niet en onderneem direct actie. Problemen bij een auto met een hoge kilometerstand kunnen al gauw ernstig zijn en het niet reageren op een waarschuwingslampje kan snel misgaan. Neem daarom je auto meteen naar de monteur voor een check.

Ga voor hoge kwaliteit onderdelen:

Het kost misschien wat meer geld, maar onderdelen met een hoge kwaliteit zijn velen malen beter dan goedkopere alternatieven. Je auto heeft een onderdeel al helemaal versleten, zorg er dan meteen voor dat er een sterk en goed nieuw onderdeel in de plaats komt.

Volg de onderhouds-gebruiksaanwijzing:

Dit klinkt misschien heel logisch, maar het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. In de gebruiksaanwijzing staat duidelijk wanneer je bijvoorbeeld de olie moet vervangen. Het negeren van de onderhouds-gebruiksaanwijzing kan leiden tot grote problemen op de weg.

Hou de auto schoon:

Los van de vliegjes van de ruit wassen, is het goed schoonmaken van je auto belangrijk voor het onderhoud. Door de auto schoon te houden voorkom je corrosie op en onder je auto. Het zal je verbazen hoeveel schade het strooizout in de winter kan doen aan de onderkant van je auto.

Rij normaal:

Misschien wel het belangrijkste van allemaal, je rijgedrag. Je moet je realiseren dat je auto inmiddels aardig wat kilometers achter de rug dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Probeer daarom zo min mogelijk 'stress' te zetten op je auto. Denk hierbij aan niet vol door bochten heen en vol de rem gaan staan als dat niet nodig is.

Fraude met de kilometerstand ontdekken


Bij de aankoop van een tweedehandsauto speelt de kilometerstand een belangrijke rol in het bepalen van de prijs. Hierom is het voor handelaren makkelijk om kilometerstandfraude te plegen door kilometerteller terug te draaien zodat het lijkt alsof de auto minder heeft gereden dan in werkelijkheid. Natuurlijk zijn er manieren om een kilometerstand te controleren, zorg ook dat je deze manieren weet om te voorkomen dat je een miskoop doet. Het makkelijkste is om een Autoverleden kentekencheck uit te voeren. Hier krijg je direct te zien wat de geschatte kilometerstand moet zijn aan de hand van onderhoudsbeurten, Nationale Autopas en RDW data.