Kenteken natrekken
Voer een kenteken in:
Autokosten overzicht
Voordat je een auto gaat kopen is het belangrijk om te weten, wat de autokosten zijn per maand. De kosten van een auto bestaan uit:
1. Aanschafprijs
2. Wegenbelasting
3. Verzekering
4. Brandstofkosten
5. Onderhoudsbeurten
6. Onverwachte kosten
7. APK keuring
Hoeveel uw auto per maand kost ziet u direct wanneer u het kenteken invult bovenaan op deze pagina. U krijgt dan gratis een autokosten overzicht te zien va uw auto.
Inhoud artikel
Besparen op Aanschafprijs
Besparen op Wegenbelasting
Samenvatting goedkoop auto rijden
Besparen op Aanschafprijs
Een van de meest bekeken opties om te besparen op de aanschafprijs van een auto, is om te kijken naar de optie om een auto vanuit het buitenland te importeren. Per jaar worden er gemiddeld zo'n 250.000 auto's naar Nederland geïmporteerd. Het grootste gedeelte daarvan wordt door autobedrijven gedaan die er een business van hebben gemaakt om te profiteren van de lagere autoprijzen in het buitenland. Maar het importeren door particulieren wordt elk jaar populairder. Veruit de meeste import komt uit Duitsland, gevolgd door België, Frankrijk, USA, overig. Een nadeel van het invoeren van een auto is ten eerste de rompslomp die daar bij komt kijken. Wel zijn er een hoop bedrijven die gespecialiseerd zijn om dit voor u uit handen te nemen. Echter, blijft het meer werk dan een auto in Nederland kopen, want dat bestaat simpelweg uit het overschrijven van de auto op uw naam. Een ander nadeel van een auto importeren is dat er vaak geknoeid is met de kilometerstand ( behalve van Belgische auto's ) en dat de schade historie moeilijker te achterhalen is dan van Nederlandse auto's. Wanneer u interesse heeft in een buitenlandse auto die naar Nederland wilt importeren, dan is het wel belangrijk dat u de schadehistorie natrekt. Met de chassischeck van Autoverleden.nl trekt u het schadeverleden van een auto na ook in het buitenland.Lagere prijs bij particuliere aanbieder
Een andere manier om te besparen op de aanschafprijs is door bij een particuliere aanbieder te kopen i.p.v. bij een autobedrijf. U loopt daarmee slechts iets meer risico dan wanneer u koopt bij een garage bedrijf omdat u geen wettelijke garantie geniet. In de praktijk is het echter zo dat wanneer u een "slechte" auto koopt bij een garage bedrijf het vaak moeilijk is om überhaupt een regeling te treffen of om de koop ongedaan te maken. Wanneer u bij een particulier gaat kopen, dan is het wel aan te raden dat u wat verstand van auto's heeft, zodat u in staat bent om te beoordelen of de auto in goede staat is. Heeft u zelf geen verstand van auto's, neem dan tenminste iemand mee die dat wel heeft. Het veiligste maar ook de duurste manier van een tweedehands auto kopen is om deze aan te schaffen bij een merk dealer. Een merk dealer heeft een naam hoog te houden en zal daarom vrijwel altijd alleen occasions verkopen waarvan ze weten dat deze technisch in orde zijn. Toch zijn er soms wel koopjes te vinden zelfs bij dealers, dus wanneer u een auto wilt kopen kijk dan eerst bij merkdealers of deze iets hebben staan. Controleer wel altijd op de import historie van auto's zelfs bij de dealers, want hoewel een merkdealer zijn best doet om goede auto te verkopen is de kans groter dat er iets niet klopt met het verleden bij import auto's. Dit kan met de kenteken check. Het veiligste blijft het kopen van een auto die altijd in Nederland heeft rondgereden.Besparen op Wegenbelasting
De wegenbelasting kan één van de grootste uitgave zijn van de autokosten.Door vooraf de juiste auto te kopen of door uw huidige auto te vervangen met een voordeligere auto, kan je veel besparen op de wegenbelasting. In de regel kunt u het meest besparen op de wegenbelasting door rekening te houden met de volgende kenmerken van een auto.
- Hoe minder gewicht hoe minder wegenbelasting
- Benzine, LPG of elektrisch (Het verschil wegenbelasting diesel / benzine is groot. Zelfs ongeveer 2x!. Zo kost een Volkswagen golf diesel €363 per kwartaal maar dezelfde golf in benzine uitvoering €182 per kwartaal). Helemaal geen wegenbelasting kan bij de volgende type auto's:
- Elektrische aandrijving ( eerste 5 jaar na bouwjaar geen wegenbelasting en geldig tot 2024 en nog 75% korting in 2025)
- Oldtimer ( 40 jaar of ouder )
- Motor ( Hoewel een motor geen auto is, zou je toch eens kunnen nadenken over een motor i.p.v. een auto wanneer je echt wilt besparen op je maandelijkse kosten en toch mobiel wilt zijn. )